Så säkrar du dina Zoom-konferenser – 8 enkla tips
2020-04-08 Zoom-boom har snabbt blivit ett begrepp i dessa corona-tider. Tillströmningen av användare till Zoom har exploderat, men även vissa säkerhetsproblem. Det finns dock några enkla saker du kan göra för att säkra dina konferenser.
Det finns några saker i inställningarna för Zoom man kan ta till för att säkra upp konferenserna eller mötena, och det finns också ett par saker man bör tänka på rent generellt, för alla system för videokonferenser.
- Se till att mötena är lösenordskyddade. Det är det bästa sättet att se till att bara de som har lösenordet kan ansluta till ett möte. Om du är mötesorganisatör, gå in i inställningarna och se till att ”Require a password for instant meetings” är på.
- Om möjligt, se till att inte posta om möten på sociala medier eller andra publika kanaler. Skicka inbjudningar per e-post, Signal, Whatsapp eller liknande privata kanaler.
- Håll ett öga på listan med deltagare, i vart fall lite då och då. Deltagare som inte ska vara med på mötet kan kastas ut av administratören, se nedan.
- Håll koll på skärmdelningen. Organisatörerna kan ställa in Zoom så att skärmdelning är påslaget i grundläget. Men du som vanlig deltagare kan alltid slå av skärmdelning från din dator. Det finns knapp för detta till höger i användargränssnittet. Skärmdelningen kan tillfälligt slås på om det behövs. Organisatörer bör inte slå på skärmdelning om man inte kan lita på alla deltagare. Det handlar alltså både om att du inte ska dela saker du inte vill dela, och att andra deltagare inte ska behöva se saker de inte vill se.
- Slå av ”Join Before Host” så att du som organisatör har kontroll över mötet från start. Ingen ska alltså kunna ansluta till mötet innan organisatören anslutit.
- Använd möjligheten till ”väntrum”. Om du slår på ”Waiting Room” ställs alla anslutande deltagare i vänteläge tills organisatören uttryckligen släpper in dem. Detta hindrar intrång även om angriparen tagit sig förbi tidigare säkerhetskontroller.
- Stäng dörren till rummet. När alla som ska ansluta har anslutit, och mötet är igång, kan du låsa mötet. Detta gör att inga andra kan ansluta hur mycket de än försöker. Gå in i inställningarna under ”Manage Participants” och använda inställningarna till höger i användargränssnittet. Här kan du som organisatör även slå av/på deltagarnas ljud och/eller bild, och även kasta ut deltagare.
- Se upp med vad du har i bakgrunden. Om du sitter hemma kanske du inte vill visa din erotiska konst eller att städning inte är din starkaste sida, eller om du sitter på kontoret kan det vara dumt att visa whiteboards eller annat som kan avslöja företagshemligheter. Bestäm dig för en plats (gå inte runt under mötet med kameran på), och testa hur din bakgrund ser ut innan du ansluter.
Tipsen hämtade från Computer Sweden. Läs artikeln i sin helhet HÄR